top of page

Acerca de

Counselling in english in Budapest

Önismereti csoport nőknek

Mindazoknak, akik

  • elakadtak az életük jelenlegi szakaszában, nem tudják merre vagy hogyan tovább;

  • érzéseik ellentmondanak a gondolataiknak;

  • beszorítva érzik magukat női szerepeikbe;

  • jobb kapcsolatot szeretnének a testükkel;

  • szoronganak, akár érzéseken, akár testi tüneteiken keresztül nyilvánul meg a szorongásuk;

  • nehezen fejezik ki az érzéseiket;

  • vágynak az egyenlőségen és egymás kölcsönös tiszteletben tartásán alapuló közösségre;​

  • úgy szeretnének kommunikálni, hogy azt mondják, ami van.

Női csopi 2022 tavasz.png

Néhány gondolat a terápiás szemléletünkről

 

A csoportunkat feminista szemlélet keretezi. Az önismeret kapcsán kikerülhetetlennek tartjuk a társadalmi kontextusnak, vagyis annak a normarendszernek a hatását, amit a kultúránk, a hagyományaink, a gazdasági és társadalmi berendezkedésünk közvetít. A jelenlegi társadalmi berendezkedés alapjául patriarchális értékek szolgálnak, melyek elnyomó hatalmi struktúrákra épülnek. Ezekben a nők nap mint nap kerülnek hátrányos vagy kiszolgáltatott helyzetbe munkahelyen, párkapcsolatban, családban. 

A gyerekkorunk alapvető velejárója a kiszolgáltatottság, hiszen mások gondoskodnak rólunk. Ez önmagában természetes és akkor okoz sérülést, amikor szüleink, tanáraink, vagy bárki más visszaél a kiszolgáltatottsággal. Vagyis nem veszik figyelembe az igényeinket, a fejünk felett hoznak meg rólunk szóló döntéseket, elhanyagolóan, bántalmazóan viselkednek. A visszaélés ellen gyerekként olyan viselkedéseket, megoldásokat  kellett kifejlesztenünk, melyek segítettek minket az önvédelemben és a “pszichés túlélésben”. A rögzült viselkedésminták egy része felnőttként azonban akadályoz minket a kapcsolatainkban. Másfelől felnőttkorban is számos egyenlőtlenséggel talalkozunk, de nincs eszközünk arra, hogy megvédjük magunkat. Érthető, hogy ezen szeretnénk változtatni. 

Mivel a mintáinkat a családban, az iskolában és a tágabb társas közegünkben tanultuk, csoportra, közösségre van szükég az újraszocializációhoz is. A csoportmunka során a résztvevőket aktuálisan foglalkoztató témákból, konfliktusokból - az itt és most-ból indulunk ki. Mintáink tudatosítását a testünk jelzéseire támaszkodva végezzük, mivel a testünk csalhatatlan iránytűként  jelez. A csoport biztonságos, támogató közegében olyan új viselkedésmintákat sajátíthatunk el ezeknek a konfliktusoknak a kezelésére, melyek korábban tiltottak voltak, vagy megvalósításuk lehetetlennek tűnt. 

Az új minták beépítése hosszú folyamat. A tapasztalat szerint legkevesebb kettő, sok esetben még több évig tart és akkor hatékony, ha folyamatosan gyakoroljuk, mert az eredeti minták megtanulása és begyakorlása is évtizedekig zajlott. Ezért kötelezi el magát minden csoporttag, hogy minimum egy évig részt vesz a csoport minden egyes összejövetelén. Bár az elköteleződés egy-egy meghirdetett csoportra szól, a fenntartható változás érdekében érdemes a részvételt a további évadokra is tervezni. Az önismereti munkában gyakran minőségi ugrást jelent, amikor egy csoporttag az “újonc” pozícióból “veterán” pozícióba lép át.

Magunkról, mint vezetőpárosról:

Kollégákból szorosabb barátokká akkor váltunk, amikor mindketten eljutottunk oda, hogy megkérdőjeleztük személyes életünk és terapeutai munkánk addigi alapvetéseit. Hosszú ideje emberekkel foglalkozva, párkapcsolatban élve és anyaként azt tapasztaltuk, hogy sem a mainstream pszichológia, sem az ezoterikus szemlélet, sem a diagnózisokon alapuló megközelítés nem ad kielégítő választ sok kérdésünkre. Szakmai szupervízorunk, Szil Péter pszichoterapeuta támogatása mellett formálódott a feminista szemléletünk és ebben a folyamatban egymás legfőbb támaszai voltunk, vagyunk a mai napig. Arról, hogy közösségben tudjuk magunkat igazán megismerni és ha kell, megváltoztatni, nem csak tanultunk, hanem mindennapi tapasztalatunk. 

Kereteink:

Csoport alkalmainkat az alábbi dátumokon - körülbelül 4-6 hetente - pénteken 16-21 és szombaton 10-18 óra között tartjuk.

2024. szeptember. 6-8., október 4-5., október 31-november 1., 2025. december 6-7., január 17-18., február 21-22., március 28-29., május 9-10., június 20-21.

Helyszín: Budapesten az Oktogonnál (VI. kerület, Teréz krt. 7.)

A csoport részvételi díja 20.000 Ft/2 nap (pénteki és szombat nap együtt). Az első, 3 napos alkalom ára 25.000 Ft. Ezen felül a hozzájárulás a terem rezsijéhez 1000 Ft / fő / nap.

Érdeklődj, ha van kérdésed és jelentkezz a felvételi beszélgetésre

nálam itt, vagy vezetőtársam, Váradi Vera elérhetőségein: www. varadivera.com

vera.varadi68@gmail.com 

bottom of page